Helsingin kansainvälinen balettikilpailu

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa 30.5.–6.6.2022. Koronaviruspandemian vuoksi siirretty yhdeksäs Helsingin kansainvälinen balettikilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää 1.–8. kesäkuuta 2020.

Neljän vuoden välein järjestettävässä kilpailussa nuoret huipputanssijat ympäri maailmaa kilpailevat sekä klassisen baletin että nykytanssin taidoissa. Alkuerissä kilpailijat esittävät klassista balettia, välierissä nykytanssinumeroita. Finaalit ja kilpailun päättävä gaalanäytäntö sisältävät sekä klassista balettia että modernia tanssia. Kilpailussa on kaksi sarjaa, juniori- (15−19-vuotiaat) ja seniorisarjat (20−25-vuotiaat).

Kilpailun kansainvälisen tuomariston puheenjohtaja on Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. Tuomaristoon on kutsuttu maailman parhaimpien balettiryhmien johtajia ja muita balettiasiantuntijoita. Tutustu kilpailun tuomareihin. 

Kilpailun järjestää Helsingin kansainvälinen balettikilpailu -yhdistys ry. Yhdistyksen puheenjohtaja on taiteilijaprofessori Jorma Uotinen ja varapuheenjohtaja tähtitanssija ja koreografi Minna TervamäkiLue lisää yhdistyksestä. 

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1984. Lue lisää kilpailun historiasta.