Alexei Fadeechev

Koreografi ja tanssija, Venäjän kansantaiteilijan arvonimellä palkittu Alexei Fadeechev (s. 1960 Moskovassa) on työskennellyt sekä Bolshoi-baletin että Rostov Musical Theatren balettiryhmän taiteellisena johtajana. Hänen isänsä oli Nikolai Fadeechev, Bolshoi-baletin legendaarinen tanssija.

Fadeechev valmistui Moskovan valtion koreografiakatemiasta vuonna 1978. Bolshoi-baletissa hän tanssi useita keskeisiä klassisen baletin päärooleja, kuten myös vuosina 1990–1991 Lontoon kuninkaallisessa baletissa. Lisäksi on esiintynyt mm. Mariinski-teatterissa, Tanskan kuninkaallisessa baletissa, Hollannin kansallisbaletissa, Suomen kansallisbaletissa, Portugalin kansallisbaletissa, Birminghamin kuninkaallisessa baletissa ja Boston Balletissa.

Vuosina 1998–2000 Fadeechev toimi Bolshoi-baletin taiteellisena johtajana. Hänen kautensa aikana esitykset Dreams of Japan ja Agon, Symphony in C palkittiin Venäjän kansallisella Kultainen naamio -teatteripalkinnolla. Lisäksi hänen versionsa klassisen baletin merkkiteoksesta Don Quijote saavutti kansainvälisen suosion ja oli arvostelumenestys. Vuonna 2000 Fadeechev perusti yhdessä Nina Ananiashvilin kanssa The Alexei Fadeechev Dance Theatren, jonka tuotantoon kuuluu mm. kolme Kultaisen naamion ehdokkuutta saanut Leah

Fadeechev työskenteli Rostov Musical Theatren balettiryhmän taiteellisena johtajana vuosina 2004–2013 ja hän tuona aikana loi uusia versioita useista klassisen baletin teoksista, kuten Romeo ja Julia, Don Quijote, Joutsenlampi ja Prinsessa Ruusunen. Vuodesta 2013 lähtien Fadeechev on asunut perheineen Suomessa. Hän on järjestänyt kolme balettifestivaalia Sibeliustalossa Lahdessa. Alexei Fadeechev on kansainvälisesti kysytty koreografi.