Nina Ananiashvili

Prima ballerina, Georgian valtionbaletin johtaja Nina Ananiashvili opiskeli Tblisin ja Moskovan koreografisissa kouluissa muun muassa Tamara Vikhodtsevan ja Natalia Zolotovan johdolla. Vuosina 1987−2004 hän tanssi Moskovan Bolšoi-baletin prima ballerinana klassisen baletin merkittävimmät pääroolit. Ananiashvili on palkittu useissa kansainvälisissä balettikilpailuissa: hän voitti Varnan kansainvälisen balettikilpailun vuonna 1980, Moskovan kansainvälisen balettikilpailun Grand Prix'n vuonna 1981 ja seniorisarjan vuonna 1985 sekä Grand Prix'n Yhdysvaltain kansainvälisessä balettikilpailussa Jacksonissa vuonna 1986. 

Esiintymminen yhdessä Andris Liepan kanssa New York City Ballet'ssa vuonna 1988 oli todellinen läpimurto Ananiashvilin uralla. Lisäksi hän on vieraillut uransa aikana useissa tanssiryhmissä, kuten Lontoon kuninkaallisessa baletissa, Pietarin Mariinski-teatterissa ja Tanskan kuninkaallisessa baletissa. Vuosina 1993−2009 hän oli American Ballet Theatren ensitanssija.

Syyskuusta 2004 alkaen Ananiashvili on ollut Georgian valtionbaletin, Z. Paliashvili Tbilisi Opera and Ballet Theatren taiteellinen johtaja sekä Vakhtang Tšabukianin koreografisen koulun rehtori.

Ananiashvili on toiminut useiden kansainvälisten balettikilpailujen tuomaristoissa sekä ohjannut koreografioita lukuisissa ryhmissä eri puolilla maailmaa. Hänelle on myönnetty muun muassa kansantaiteilijan arvonimi Georgiassa (1989) ja Venäjällä (1995), Zurab Anjaparidze ja Rustaveli -valtionpalkinto (1993) sekä presidentin Order of Excellence -kunniamerkki (2010). Vuonna 2001 hänet palkittiin Venäjän federaation valtionpalkinnolla. Ananiashvili sai ensimmäisenä ballerinana saavutuksistaan taiteen parissa Venäjän kansallisen Triumph-palkinnon (2001). Vuonna 2002 hän sai Dance Magazine -lehden palkinnon ja vuonna 2007 hänet valittiin Georgian YK:n hyvän tahdon lähettilääksi. Italian presidentti myönsi hänelle Solidarity Medal of Honour -palkinnon vuonna 2011 ja vuonna 2017 hän sai arvostetun Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon -palkinnon, jonka perusti Japanin kaisari Meiji vuonna 1875.