Balettimatka

Balettimatka on ainutlaatuinen tilaisuus sukeltaa syvemmälle baletin ja balettikilpailun maailmaan. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään Kansallisoopperan ja -baletin upeissa tiloissa Töölönlahden rannalla 30.5.–6.6.2022.

HIBC Helsinki International Ballet Competition kuuluu maailman arvostetuimpien balettikilpailujen joukkoon. Balettikilpailumme on tunnettu hyvästä organisoinnista, korkeatasoisesta tuomaristosta, lahjakkaista kansainvälisistä kilpailijoista ja keväisestä Helsingin hengestä.

Olemme luoneet balettikilpailun yhteyteen Balettimatka -kulttuurielämyksen. Se tarjoaa matkan osallistujalle kaikkina kilpailupäivinä esitykset parhailta paikoilta, gaalanäytöksen ja oheisohjelmaa täydentämään kokemusta. Tapaat kilpailun tuomaristoa, kilpailijoita, valmentajia, koreografeja, pukusuunnittelijoita, fysioterapeutteja, balettivaikuttajia ja harrastajia. Olet myös vaikuttamassa baletin tulevaisuuteen Suomessa tukemalla Helsingin kansainvälisen balettikilpailun järjestämistä.

Matkanjohtajina toimivat monipuoliset balettiasiantuntijat Heidi Almi ja Liisa Härö. Tutustu Heidiin ja Liisaan tarkemmin Balettimatkan ohjelmaesittelyn jälkeen.

Ohjelma

Päivä 1 | Maanantai 30.5.

17.30–19.00 Balettikilpailu ja Balettimatka alkavat Helsingin kaupungin vastaanotolla, Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu on yksi vuoden 2022 merkittävimmistä kulttuurikilpailuista Suomessa. Kilpailun suojelija on Helsingin pormestari Juhana Vartiainen. Jos haluat mennä vastaanotolle balettimatkalaisten ryhmässä, voit liittyä Heidi Almin ja Liisa Härön mukaan Kaupungintalon aulassa 17.20-17.30.

Päivä 2 | Tiistai 31.5.

17.00 Kokoonnumme Alminsalin lämpiöön, Oopperatalo, Helsinginkatu 58 (sisäänkäynti Töölönlahden puolelta). HIBC:n hallituksen puheenjohtaja, tanssija ja koreografi Minna Tervamäki avaa balettikilpailun merkitystä. Matkanjohtajat Heidi Almi ja Liisa Härö kertovat kilpailijoista ja viikon ohjelmasta. Sen jälkeen he johdattavat balettimatkalaiset ensimmäiselle ohjelmakierrokselle. 

17.30 Kennoista tutuihin: matka pukusuunnittelun mestarin Erika Turusen maailmaan. Erika Turunen on suunnitellut puvustuksia baletteihin, nykytanssiproduktioihin, ooppera- ja teatteriesityksiin. Turunen on arvostettu pukusuunnittelija sekä Suomessa että maailmalla. Hän on tunnettu taiteellisista yksityiskohdista ja lumoavasta innovatiivisuudesta – esittäjää ja teosta palvellen.

18.30 Tauko

19.00 1. alkuerä alkaa, Alminsali

Päivä 3 | Keskiviikko 1.6.

14.00 1. alkuerä jatkuu, Alminsali

17.30 Balettitanssijan hyvinvointiresepti, Alminsalin lämpiö. Monipuolinen ja palkittu fysioterapeutti Pasi Lind kertoo tanssijoiden fyysisestä ja henkisestä valmennuksesta sekä ravinnon merkityksestä. Balettitanssijan keho on suuren kuormituksen alla ja Pasi Lind tarjoaa sekä huoltoa että tukea tanssijan jatkuvan hyvinvoinnin kehitykselle. Keskustelussa on mukana Asla Jääskeläinen, joka on balettitanssijauransa jälkeen kouluttautunut fysioterapeutiksi.

18.30 Tauko

19.00 1. alkuerä jatkuu, Alminsali

Päivä 4 | Torstai 2.6.

17.30 Tuomareiden tapaaminen tuomariston puheenjohtajan Madeleine Onnen johdolla. Madeleine Onne on Kansallisbaletin taiteellinen johtaja ja hän on ollut tuomarina lukuisissa kansainvälisissä balettikikilpailuissa. Keskustelun avaa Minna Tervamäki, Alminsalin lämpiö.

18.30 Tauko

19.00 Välierä alkaa, Alminsali

Päivä 5 | Perjantai 3.6.

17.30 Balettikilpailijoiden harjoituksiin tutustuminen. Osa kilpailijoista harjoittelee jo finaaliohjelmaa, sillä perjantain ja lauantain välisenä yönä selviää, ketkä pääsevät finaaliin. Harjoitusten lisäksi Heidi Almi ja Liisa Härö vievät balettimatkalaiset Oopperatalon kiehtoviin kohteisiin. Kokoontuminen Alminsalin lämpiössä.

18.30 Tauko

19.00 Välierä jatkuu, Alminsali

Päivä 6 | Lauantai 4.6.

17.30 Balettikilpailijan ja valmentajan tapaaminen. Osallistujien nimet vahvistetaan myöhemmin.

18.30 Tauko

19.00 1. finaali, päänäyttämö

Päivä 7 | Sunnuntai 5.6.

17.30 Baletin tulevaisuus, Alminsali lämpiö. Baletin suosio kasvaa. Kansallisbalettimme viettää satavuotisjuhlakauttaan. Klassinen baletti ihastuttaa. Samanaikaisesti nousevat balettia uudistavat ilmiöt. Millainen on baletin tulevaisuus meillä ja maailmalla? Baletin tulevaisuudesta keskustelevat tanssija ja koreografi Jorma Uotinen, HIBC:n hallituksen puheenjohtaja Minna Tervamäki, Kansallisbaletin taiteellisena johtajana 1.8.2022 aloittava Javier Torres, tanssija ja koreografi Johanna Nuutinen sekä tanssitaiteilija Sofia Ruija. Keskustelua johdattaa YLEn toimittaja Jenny Jägerhorn, joka on entinen balettitanssija ja vuodesta 2008 työskennellyt toimittajana eri medioissa.

18.30 Tauko

19.00 2. finaali, päänäyttämö

Päivä 8 | Maanantai 6.6.

19.00 Gaala ja palkintojen jako, päänäyttämö. Gaalaillallisen ostaneille balettimatkalaisille varataan omat illallispöydät. Balettimatkalaisten pöydissä vierailee illan aikana kilpailijoita, tuomaristoa ja kilpailun järjestäjiä.
 

Tervetuloa oppaiden matkaan 


Balettimatkan oppaat Heidi Almi ja Liisa Härö ovat tehneet töitä sekä vanhassa että uudessa, vuonna 1993 valmistuneessa Oopperatalossa. Heidin ja Liisan opastuksessa avautuvat baletin näkymät nyt ja tulevaisuudessa puhumattakaan menneisyyden saloista.

FM Heidi Almi on työskennellyt balettitanssijana muun muassa Zürichin oopperan baletissa ja Ballett am Rheinissa Düsseldorfissa. Hän on saanut balettikoulutuksensa Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa. Heidi Almi lähti mukaan äitinsä Doris Laineen perustamaan balettikilpailuun vuonna 1984. Heidi vastasi Helsingin ensimmäisen balettikilpailun käytännön järjestelyistä. Tehtävä oli osittain nykyisen kilpailun pääsihteerin työtä, mutta oli myös paljon muuta näyttämöjärjestelyistä musiikin tempoihin. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Helsingin Kaupunginteatterissa, ja sen järjestelyt vedettiin todella pienellä porukalla. ”Se oli ainutlaatuinen kokemus, vaikkakin yöunet jäivät kilpailun aikana lähes kokonaan väliin. Kotona käväistiin aamuyön tunteina lepäämässä, suihkussa ja vaihtamassa vaatteet.”

Vuodesta 1985 alkaen Heidi Almi on toiminut Kansallisoopperan ja -baletin viestinnässä eri tehtävissä baletin tiedottajana, tiedotuspäällikkönä, viestintäpäällikkönä sekä viimeiset viisi vuotta sidosryhmäpäällikkönä vastaten muun muassa varainhankinnasta. Hän jäi elokuussa 2021 eläkkeelle, mutta pitää edelleen teosesittelyitä Kansallisbaletin tuotannoista ja toimii aktiivisesti Helsingin kansainvälisen balettikilpailun yhdistyksen hallituksessa.

Liisa Härö on työskennellyt kuuden Kansallisbaletin taiteellisen johtajan assistenttina. Heihin kuuluvat Gradimir Pankov, Doris Laine, Jorma Uotinen, Dinna Bjørn, Kenneth Greve ja Madeleine Onne. Liisa on ollut mukana järjestämässä useita Helsingin kansainvälisiä balettikilpailuja ensin vapaaehtoisena ja myöhemmin kolme kertaa kilpailun tuomariston sihteerinä.

”Sinä päivänä, kun balettikilpailu alkaa, Oopperatalo täyttyy kilpailijoista ja heidän valmentajistaan ympäri maailmaa. Tunnelma on kihelmöivä, sillä kilpailuun on valmistauduttu vuosia sekä kilpailijoiden että organisaation ja myös yleisön joukossa. Yhteinen kilpailuviikko on aina unohtumaton elämys, huikea kilpailu ja opintomatka. Itselleni työskentely huippuasiantuntevan tuomariston sihteerinä on avannut syvällisesti baletin maailmaa ja tulevaisuutta.” 

Liisa Härö jäi eläkkeelle syksyllä 2020, mutta jatkaa aktiivisena balettivaikuttajana Helsingin kansainvälisen balettikilpailun yhdistyksen hallituksessa sekä Oopperatalon kierrosten oppaana.  

Hinnat

Balettimatka ilman gaalaillallista: 900 €
Balettimatka gaalaillallisella: 980 €

Balettimatkan voit ostaa täältä.

Balettimatka on joustava paketti. Voit jakaa päiviä ystäviesi kanssa, jos et itse aina pääse paikalle. Ostettuasi Balettimatkan saat liput parhaille paikoille. Muut ohjeet lähetämme sähköpostiisi.

Lisätietoja: info@ibchelsinki.fi

Balettimatkan järjestää Helsingin kansainvälinen balettikilpailu -yhdistys ry, joka vastaa myös Helsingin kansainvälisestä balettikilpailusta HIBC2022.

HIBC2O22 pidättää oikeuden mahdollisiin ohjelmanmuutoksiin.