Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kunnioittaa perustajansa Doris Laineen muistoa

Järjestyksessään yhdeksäs Helsingin kansainvälinen balettikilpailu käydään jälleen Suomen kansallisoopperan ja -baletin näyttämöillä kesäkuun 1.–8. päivänä 2020. Kilpailun perusti pitkän uran Suomen kansallisbaletin ensitanssijana tehnyt sekä myöhemmin kulttuuripoliitikkona ja tanssin aseman edistäjänä toiminut professori Doris Laine (1931–2018) vuonna 1984. Laineen syntymästä on kulunut 31.10.2019 tasan 88 vuotta.

Kuva: Roni Rekomaa

Doris Laineen ajatus tuoda kansainvälinen balettikilpailu Suomeen sai alkunsa hänen toimiessaan tuomariston jäsenenä Moskovan, Jacksonin ja Varnan balettikilpailuissa. Helsingin kaupungin, kulttuurirahastojen ja liike-elämän tuella päättäväinen Laine sai tarvittavan tuen taakseen, jotta balettikilpailu voitiin järjestää myös Helsingissä. Vuonna 2020 järjestettävä balettikilpailu kunnioittaa perustajansa perintöä uudella Doris Laine -palkinnolla, joka jaetaan erityistä taiteellista lahjakkuutta osoittavalle tulevaisuuden tähdelle. Palkinnonsaajan valitsee kilpailun tuomaristo. Palkinnon suuruus on 12.000 euroa ja palkintosumman kilpailulle lahjoittaa Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Tutustu kilpailun palkintoihin. 

Vuosien varrella Helsingin kansainvälinen balettikilpailu on kasvanut yhdeksi maailman arvostetuimmaksi balettikilpailuksi. Kansallisbaletin myöhemmät taiteelliset johtajat Jorma Uotinen, Dinna Björn, Kenneth Greve ja Madeleine Onne ovat kehittäneet Helsingin kansainvälistä balettikilpailua edelleen. Laadukkaat järjestelyt ja balettimaailman huipuista koostuva tuomaristo takaavat nuorille lahjakkuuksille viikon mittaisen opintomatkan baletin ja tanssin huipulle. Menestys Helsingin kansainvälisessä balettikilpailussa on toiminut ponnahduslautana monelle kansainväliselle tähtitanssijalle. Heitä ovat muun muassa Yimeng Sun, Maria Baranova, Iana Salenko ja Marian Walter. Lue lisää balettikilpailun voittajista. 

Vuoden 2020 kilpailuun hyväksyttyjen tanssijoiden nimet julkaistaan helmikuussa. 

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun hallituksen puheenjohtajana toimii professori Jorma Uotinen ja varapuheenjohtajana tanssija-koreografi Minna Tervamäki. Lue lisää Helsingin kansainvälinen balettikilpailu -yhdistyksestä.