Helsingin kansainvälinen balettikilpailu uudistuu

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestetään Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa jo yhdeksättä kertaa 1.‒8.6.2020. Kilpailu uudistuu rohkeasti ja vahvistaa samalla hyvää mainettaan kansainvälisten balettikilpailujen joukossa. ”Helsingin kansainvälisen balettikilpailun osallistujat ovat 15‒25-vuotiaita, eli Z-sukupolven edustajia. He elävät visuaalisessa maailmassa, joten nyt oli oikea aika uudistaa kilpailun ilme, missio ja hakuprosessi”, kertoo kilpailun pääsihteeri Paula Ranto.

Uusi visuaalinen ilme esittää baletin liikkeen ja kilpailun hengen rohkealla asenteella. ”Haluamme korostaa baletin kauneutta, täydellistä liikettä ja energiaa. Baletti on parhaimmillaan vahvaa tunnetta, ilmaisun voimaa ja äärimmäistä taitoa”, kuvailee visuaalisen ilmeen uudistanut suunnittelija Tessa Helle.

Kilpailun uudessa ilmeessä esiintyy kolme Suomen Kansallisbaletin nuorta tanssijaa, Yimeng Sun, Benjamin Kuefler ja Felipe Domingos. Neljäs tanssija Erika Pastel on juuri valmistunut Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksesta, ja hän tanssii seuraavaksi Norjan Kansallisbaletin nuorisoryhmässä. Kuvat on ottanut valokuvaaja Ofer Amir tähtitanssija ja koreografi Minna Tervamäen avustamana. Ilmeen auringonkeltainen väri leikittelee Suomen alkukesän tunnusmerkillä: kaikkialla kukkivilla voikukilla.

HIBC 2020 haluaa uudessa strategiassaan vahvistaa osaamistaan maailman parhaimman balettikilpailun järjestäjänä. Helsingin energisessä ilmapiirissä nuorille tanssijoille luodaan mahdollisuus päästä huipulle ja kokea samalla syvällinen opintomatka tanssin maailmaan. ”Helsingin kansainvälisen balettikilpailun missio on laajasti innostava: voimme kaikki kehittyä voittajiksi joko kilpailijoina, intohimoisina tanssin ystävinä tai lajin uusina tuttavina”, kertoo strategian suunnittelusta vastannut Marja-Liisa Pollari.

Vuoden 2020 kilpailun tuomariston puheenjohtaja on Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. “Tuomaristoon kutsutaan maailman parhaimpien balettikoulujen ja -ryhmien johtajia. Heidän asiantuntemuksensa avulla pystymme tunnistamaan tulevaisuuden kirkkaimmat tähdet”, arvioi Onne.  Kilpailun järjestää Helsingin kansainvälinen balettikilpailu -yhdistys ry, jonka puheenjohtaja on Jorma Uotinen ja varapuheenjohtaja Minna Tervamäki. Ilmoittautuminen alkaa marraskuussa 2019, ja kilpailijat valitaan pääasiallisesti videonäytteiden avulla. Myös tapahtuman lipunmyynti alkaa syksyllä 2019.