Deltagarna till Helsingfors internationella balettävling är valda

31.3.2022

Helsingfors internationella balettävling väckte intresse bland unga dansare. Allt som allt sände 151 dansare från olika håll i världen in sina ansökningar till tävlingen. Uttagningskommittén valde 81 deltagare från 20 länder. Åtta av dem är finländare. Tävlingen som i år arrangeras för nionde gången ses på Finlands nationalopera och -balett 31.5–6.6.

Helsingfors internationella balettävling som grundades år 1984 är ute i världen ett känt och prestigefyllt evenemang som erbjuder unga dansare en möjlighet att avancera i karriären, skapa nya kontakter och få mera erfarenhet som dansare. Dansarna deltar antingen i juniorklassen för 15–19-åringar eller i seniorklassen för 20–25-åringar. Tävlingen arrangeras av föreningen Helsingfors internationella balettävling r.f. Tävlingen som normalt arrangeras vart fjärde år inställdes år 2020 p.g.a. pandemin och flyttades två år framåt.

”Det är härligt att se hur många högklassiga ansökningar vi fått. Utvärderingen av dansarna var en krävande uppgift för uttagningskommittén. Vi är så glada att vi trots det utmanande internationella läget äntligen kunde arrangera detta evenemang som är så viktigt för unga dansare. I svåra tider är konsten en allt starkare förenande faktor”, säger föreningens ordförande, stjärndansaren och koreografen Minna Tervamäki

Tävlingen består av tre omgångar

Första omgången och semifinalerna ges i Almisalen 31.5–3.6 och finalerna på huvudscenen 4–5.6. I tävlingens omgångar framför de tävlande både klassisk balett och nutida dans. Tävlingsveckan kulminerar med en gala och en prisutdelning 6.6. I tävlingen utdelas två huvudpris, Jane Erkko Grand Prix och Doris Laine-priset, samt i bägge klasserna 1 – 3 pris. Ordförande för den internationella juryn är Madeleine Onne, som är konstnärlig chef för Finlands nationalbalett. 

Till segrarna i tidigare tävlingar hör ett flertal internationellt framgångsrika dansare, såsom Oliver Matz, Barbora Kohoutková, Yao Wei, Iana Salenko, Daniil Simkin, Brooklyn Mack och Maria Baranova.

Se namnen på de dansare som antagits till tävlingen