Helsingfors internationella balettävling hedrar minnet av sin grundare Doris Laine

Helsingfors internationella balettävling arrangeras nu för nionde gången på huvudscenen vid Finlands nationalopera och -balett 1 – 8 juni 2020.  Tävlingen grundades år 1988 av professor Doris Laine (1931–2018) som hade en lång karriär bakom sig som prima ballerina på Nationalbaletten och senare som aktiv kulturpolitiker och främjare av danskonstens ställning. Den 31 oktober 2019 har exakt 88 år förflutit sedan Laines död.

Bild: Roni Rekomaa

Idén att grunda en internationell balettävling i Finland fick Doris Laine, då hon själv deltog som jurymedlem vid balettävlingarna i Moskva, Jackson och Varna.  Av Helsingfors stad, kulturfonderna och affärslivet fick den driftiga Laine det nödvändiga understöd som krävdes för att arrangera en balettävling också i Helsingfors. Tävlingen år 2020 hedrar arvet efter sin grundare med ett nytt pris som bär hennes namn, Doris Laine-priset, som beviljas en blivande stjärna med exceptionell konstnärlig begåvning. Pristagaren väljs av tävlingens jury. Prissumman är 12 000 euro och den har donerats till tävlingen av Jenny och Antti Wihuris fond. Läs mer on HIBC 2020 priser. 

Med åren har Helsingfors internationella balettävling blivit en av de mest prestigefulla tävlingarna i världen. Nationalbalettens senare konstnärliga ledare Jorma Uotinen, Dinna Björn, Kenneth Greve och Madeleine Onne har vidareutvecklat tävlingen. Med kvalitativt högststående arrangemang och jurymedlemmar som hör till de främsta inom balettvärlden garanterar tävlingen de unga begåvningarna en veckas studieresa till balettens och dansens högsta topp.  En framgång vid Helsingfors internationella balettävling har fungerat som språngbräda för många internationella stjärndansare. Till dem hör bland andra Yimeng Sun, Maria Baranova, Iana Salenko och Marian Walter. Läs mer om vinnarna av HIBC. 

Namnen på de dansare som accepterats till tävlingen år 2020 publiceras i februari.

Styrelseordförande för Helsingfors internationella balettävling är professor Jorma Uotinen och viceordförande dansaren och koreografen Minna Tervamäki. Läs mer om föreningen.