Helsingfors internationella balettävling skjuts upp

Helsingfors internationella balettävling har uppskjutits för att hejda coronavirusets spridning. Meningen var att denna i ordningen nionde tävling skulle ha arrangerats på Finlands nationalopera och -balett 1 - 8 juni 2020. 

Enligt Jorma Uotinen, styrelseordförande för föreningen Helsingfors internationella balettävling rf, ledde prognosen för epidemin både i Finland och på annat håll i världen till att den enda ansvarsfulla lösningen var att skjuta upp tävlingen: “De tävlandes, domarnas, publikens, och balettävlingens personals samt alla frivilliga medverkandes hälsa är nu det allra viktigaste.”

Balettävlingens nya tidpunkt kommer att försöka fastslås så snart som möjligt. Nationaloperan och -baletten returnerar biljettlikviden till kundkontot på nätbutiken oopperabaletti.fi. Om så önskas kan återbetalningen även ske på kreditkortet eller bankkontot. Noggranna anvisningar finns på adressen ibchelsinki.fi/sv/biljetter/.

“Det har varit en glädje att följa med hur vårt evenemang har inspirerat såväl tävlande som vänner av danskonst överallt i världen. Vi är övertygade om att Helsingfors internationella balettävling kommer att blir ett storartat evenemang trots att tidpunkten framflyttas”, säger balettävlingens generalsekreterare Paula Ranto.

Helsingfors internationella balettävling som grundades år 1984 av professor Doris Laine-Almi (1931–2018) hör till de allra största internationella balettävlingarna på högsta möjliga nivå. Till tävlingen 2020 hade 89 dansare antagits från 23 länder.