Redo för Helsingfors internationella balettävling 2022

Förberedelserna för Helsingfors internationella balettävling 2022 är på gång. Hur står det till med förberedelserna inför Helsingfors internationella balettävling?

Frågan besvaras av Minna Tervamäki, balettdansaren, koreografen och viceordförande för Föreningen Helsingfors internationella balettävling.

 

Förberedelserna inför Helsingfors internationella balettävling är i full gång. Vi hoppas att så många som möjligt får uppleva en alla tiders tävling för unga balettdansare i Nationaloperans och Nationalbalettens utrymmen 30.5–6.6.2022. I Helsingfors har vi en härlig chans att se balettens framtid och dess kommande stjärnor.

Pandemin har begränsat undervisningen, träningen och föreställningarna på många sätt på olika håll i världen. För unga dansare ger Helsingfors internationella balettävling en mångsidig möjlighet att visa upp sin begåvning. För en ung balettdansare innebär beslutet att anmäla sig till tävlingen alltid tilltagande träningsmotivation och mera ambition. Utöver de efterlängtade framgångarna är en balettävling alltid full av överraskningar.

En hurudan balettävling kan vi se fram emot?

Under tidigare år har Helsingfors internationella balettävling fått beröm för sin utomordentliga organisation och sin inspirerade anda. Många har beskrivit tävlingen som en studieresa, där man kan vinna på många sätt. De tävlande lär sig mycket av varandra. Varje deltagare i denna tävling kan också lita på att hens förmåga och koreografi kommer att bedömas mångsidigt.

Balettävlingen arrangeras i Finlands nationaloperas och -baletts ståtliga utrymmen. Deltagarna får uppträda på husets scener sporrade av en entusiastisk publik.  Även repetitionerna sker i operahusets egna träningssalar. Under tävlingen arrangeras också ett flertal tillfällen för utbildning och annan träning.

De 15–25-åriga balettdansarnas energi och glädje omges av den tidiga sommarens fräscha och gröna natur. Tölöviken är en exceptionellt vacker och inspirerande kulturmiljö att träna och tävla i, att koppla av, bilda nätverk, få undervisning och nya vänner. Helsingfors kaféer och sommarterrasser står öppna i stadskvarteren, parkerna och vid havsstränderna. Bäst av allt är att det är så lätt att cykla till alla ställen.

Vid Helsingfors internationella balettävling är det nära till alla evenemang och hotell. Därför är det så lätt och tryggt för de tävlande, för juryn, understödjare, publiken och hela organisationen att delta i verksamheten.

Helsingfors är allt som allt en fascinerande kulturstad och under sommaren 2022 hör Helsingfors internationella balettävling till stadens mest inspirerande evenemang i världsklass. Jag är övertygad om att vi under tävlingen 2022 kommer att få njuta av en unik nyskapande stämning.  

Hur ser balettens framtid ut efter pandemin?

Balettdansarna har visat sin styrka under pandemin. Tack vare starkt engagemang och disciplin har de orkat träna i sina egna hem, på gårdar och i parker. När det gäller träning är balettdansarna otroligt skapande och påhittiga. Det är utmärkt att så många har arrangerat virtuell träning tillsammans och delat med sig på sociala medier. På så sätt har många uppmuntrats till att träna!

Jag har stor beundran för alla unga balettdansares uthållighet inför pandemins utmaningar. Balettkonsten har skapat befriande ögonblick av glädje runt om i världen. Baletten har en stark klassisk tradition och samtidigt en förmåga att förnya sig på många sätt.  Baletten hör universellt till de mest inspirerande formerna av kultur i vår tid.   

När börjar ansökningstiden för deltagare?

Ansökningstiden till Helsingfors internationella balettävling 2022 börjar enligt nuvarande planer i november 2021. Vi kommer att informera om hur planerna avancerar på våra webbsidor och i våra nyhetsbrev.

När börjar biljettförsäljningen?

Även biljettförsäljningen till alla föreställningar jämte Galan under Helsingfors internationella balettävling börjar i November 2021. Vi informerar om en noggrannare tidsplan i alla våra kanaler och våra nyhetsbrev. Ni är alla välkomna att med iver följa med och uppmuntra våra unga balettdansare.

Text: Marja-Liisa Pollari
Fotografi: Minna Hatinen