Helsingfors internationella balettävling förnyas

Helsingfors internationella balettävling arrangeras på Finlands nationalopera och -balett nu för nionde gången 1.–8.6.2020. Tävlingen förnyar sig djärvt och stärker samtidigt sitt goda anseende bland de internationella balettävlingarna. ”Deltagarna i Helsingfors internationella balettävling är i åldern 15–25-år och de tillhör därmed generation Z. De lever i en visuell värld och därmed var tiden mogen att förnya tävlingens visuella framtoning, mission och ansökningsprocess”, berättar tävlingens generalsekreterare Paula Ranto.

Den nya visuella framtoningen lyfter fram balettens rörelse och tävlingens anda med en modig approach. ”Vi vill betona balettens skönhet, fulländade rörelser och energi. Utmärkande för balettkonsten då den är som bäst är stor känsla, starkt uttryck och extrem teknisk förmåga”, säger designern Tessa Helle som förnyat den visuella framtoningen.

I tävlingens nya framtoning syns tre unga dansare från Finlands nationalbalett: Yimeng Sun, Benjamin Kuefler och Felipe Domingos. Den fjärde dansaren Erika Pastel har nyliga fullbordat sin utbildning vid Nationaloperans Balettläroanstallt och kommer i fortsättningen att dansa i Norska Nationalbalettens ungdomsgrupp. Bilderna är tagna av fotografen Ofer Amir med stöd av Minna Tervamäki, danseuse étoile och koreograf. Framtoningens solgula färg leker med den finländska försommarens kännetecken: solrosen som blommar överallt.

HIBC 2020 vill med sin nya strategi förstärka sitt kunnande som organisatör av världens bästa internationella balettävling. I den energiska atmosfären i Helsingfors bereds de unga dansarna en möjlighet att nå toppen och samtidigt att vara med om en djupgående studieresa i dansens värld. ”Helsingfors internationella balettävling har en brett entusiasmerande mission: vi kan alla utvecklas och bli vinnare som deltagare i tävlingen, som passionerade dansentusiaster eller som nya vänner av genren”, säger Marja-Liisa Pollari som svarar för den strategiska planeringen.

Ordförande för juryn vid tävlingen år 2020 är Madeleine Onne, balettchef för Finlands nationalbalett. “Till juryn kallas några av ledarna för de bästa balettskolorna och -kompanierna i världen. Med hjälp av deras yrkeskunskap kan vi upptäcka framtidens klaraste stjärnor”, säger Onne. Tävlingen arrangeras av föreningen för Helsingfors internationella balettävling, vars ordförande är Jorma Uotinen och vice ordförande Minna Tervamäki. Anmälningen till tävlingen börjar i november 2019 och dansarna antas huvudsakligen på basis av uppvisningar på video. Även biljettförsäljningen till tävlingen börjar under hösten 2019.