Yimeng Sun

Premiärdansare vid Finlands nationalbalett
Första pristagare 2016


Foto: Mirka Kleemola

Balettävlingarnas betydelse

Att delta i en tävling är ett bra sätt för en ung dansare att utmana sig själv och att ta sig ut ur sin egen bekvämlighetszon.  

Mina minnen från HIBC

Det innebar en massa repetition och hjälp från många människor, såsom min balettmästare Ingrid Némečková, koreografen Emrecan Tanış och min partner Maksim.

Min personliga höjdpunkt vid HIBC 

Den sista galaföreställningen blev oförglömlig. Vi visste inte på förhand hur prisen skulle fördelas, men eftersom vi fick delta i galan, kunde vi anta att vi hade vunnit någonting! Vi fick veta hur det gick först efter uppvisningen vid prisceremonin. Utdelningen av prisen var väldigt spännande och jag väntade på att mitt namn skulle nämnas. Först kom tredje priset och jag hörde inte mitt namn. Så kom andra pristagarna och fortfarande hade jag inte hört mitt namn – WOW, vilket pris kommer jag att få… Så annonserades det att jag hade vunnit första priset och jag blev så upprymd och lycklig. Det blev givetvis höjdpunkten för mig!

Att utvecklas som dansare

Det är mycket utvecklande att träna inför en tävling. Det var väldigt viktigt att arbeta med en god balettmästare och jag tror att jag inte utan hjälp hade kunnat prestera så mycket. Inom ramen för korta variationer finns det begränsade möjligheter att berätta en story, vilket innebär att du måste vara bra i varje detalj.

Hur påverkade HIBC min karriär?

Efter segern blev jag en säkrare dansare och under arbetsprocessen inför tävlingen lärde jag mig också nya sätt att arbeta. Efter tävlingen då en ny säsong började fick jag dansa huvudrollen i Svansjön.

Allting fungerade!

Jag bor i Finland, så jag vet att här fungerar allting väl. Men jag hörde av många deltagare, att det verkligen var utmärkt och bekvämt att de tävlande var inkvarterade i ett hotell tvärs över gatan från operahuset. Vi fick också mera tid att repetera på scenen än i andra tävlingar och fick tillräckligt med tid i studion. Det var verkligen bra och jag var lycklig över det.