The Founder

Doris Laine

1931–2018

Helsingfors internationella balettävling hölls för första gången år 1984. Efter sin långa karriär som dansare vid Finlands nationalbalett kallades professor Doris Laine som jurymedlem till olika internationella balettävlingar i bl.a. Jackson, Moskva och Varna. Med dessa erfarenheter och med sina enastående internationella kontakter hade hon mod att börja göra Helsingfors till en av de intressantaste platserna i balettvärlden.

Den finska sisun

Först ville man inte riktigt tro på Doris Laines idé att skapa en internationell danstävling i Helsingfors. Helsingfors stad, betydande kulturfonder och representanter för affärslivet gav emellertid Laine och hennes mission sitt stöd. Teaterkonstens informationscentrum i Finland upplät kontorsutrymmen åt den första HIBC-tävlingen. Tävlingen hölls på Helsingfors stadsteater efter midsommaren 1984. Starten var lyckad och gav till och med en inkomst tack vare de tävlande, juryn, publiken, sponsorerna, den lilla professionella organisationen, de passionerade och effektiva frivilliga medarbetarna samt Doris Laines gedigna kompetens inom balettkonsten givetvis i kombination med finsk SISU.

Arvet efter Doris Laine

Samarbetet mellan Finlands nationalopera och -balett och HIBC började i mitten av 1990-talet. Doris Laine tog över ledningen för balettgruppen vid Komische Oper Berlin och utnämndes till hedersordförande för HIBC. Den nyutnämnde chefen för Finlands nationalbalett, Jorma Uotinen, tillträdde som konstnärlig ledare för HIBC. Tävlingens mission förnyades och allt större uppmärksamhet riktades på koreografierna.

Nationalbalettens konstnärliga chefer Dinna Björn, Kenneth Greve och Madeleine Onne har ytterligare utvecklat HIBC. Idag hör HIBC till de mest kända och bäst organiserade balettävlingarna i världen.